Herken jij jouw spiegelbeeld?

  • Geplaatst op
  • Door KunstSpiegel
Herken jij jouw spiegelbeeld?

Bij KunstSpiegel houden wij van leuke feitjes en weetjes over onze producten. Onlangs kwamen we een artikel van de spiegelproef tegen op internet. Heb je weleens van de spiegelproef gehoord?

Wat is de spiegelproef?
Om te testen of mensen hun eigen spiegelbeeld herkennen heeft de Amerikaanse psycholoog Gordon Gallup de spiegelproef ontwikkeld. Hij plaatst daarbij een markering (een stipje of plekje) op het lichaam van een proefpersoon. Deze markering kan alleen via een spiegel worden gezien. Na het plaatsen van de markering pakt Gallup een spiegel erbij en kijkt hij wat er gebeurt.

Wat zal de proefpersoon doen? De markering proberen weg te vegen (en dus zichzelf herkennen)? Wij kunnen allemaal onszelf herkennen als we in een spiegel kijken, zou je denken. Maar nee, niet ieder gezond mens slaagt voor de spiegelproef.

Culturele verschillen
Nederlanders vallen onder de testgroep West-Europeanen. Als we ongeveer 24 maanden oud zijn kunnen wij ons spiegelbeeld herkennen en te slagen voor de spiegelproef. Toen de spiegelproef werd uitgevoerd in Fiji en Kenia bleken kinderen de spiegelproef niet te halen. Zelfs als ze al 6 jaar oud waren!

Kunnen de kinderen in die landen hun eigen spiegelbeeld niet herkennen? Nee, er is sprake van een cultuurverschil volgens de psycholoog. De kinderen in Fiji en Kenia ‘bevroren’ voor de spiegel wanneer ze hun spiegelbeeld zagen. Hiermee bevestigden zij dat ze zichzelf wel herkenden, maar niet slaagden voor de spiegelproef omdat ze geen aandacht gaven aan de markering.

 

 

Wist je dat..

Ook dieren geslaagd zijn voor de spiegelproef?De spiegelproef is niet alleen op mensen toegepast, maar ook op dieren. Ons geliefde huisdier de kat wordt helaas niet specifiek genoemd, maar veel dieren kunnen zichzelf niet herkennen in een spiegel.

Betekent dit dat sommige diersoorten met een andere test zichzelf wel zouden herkennen? Neem nou bijvoorbeeld de olifanten. Sommige olifantensoorten lukte het niet om voor de spiegelproef te slagen, maar toonden wel zelfherkenning toen ze hun spiegelbeeld zagen. Zijn sommige dieren niet geïnteresseerd in hun spiegelbeeld dan, zou je denken?

Gorilla’s slagen niet, maar herkennen zichzelf wel
Gorilla’s hebben de spiegelproef ook niet gehaald. Toen dachten de onderzoekers dat gorilla’s zich niet kunnen herkennen in een spiegel. Maar wat blijkt: gorilla's zijn erg verlegen – oogcontact is heel belangrijk in gorilla-gemeenschappen – en nadat ze zichzelf in een spiegel hebben gezien zochten ze een eenzame plek op om de markeringen die ze in de spiegel zagen van henzelf te af te halen.

Gorilla’s hebben de spiegelproef niet gehaald, maar men beschouwt gorilla’s wel als een diersoort die zichzelf in een spiegel kan herkennen. De effectiviteit van de spiegelproef wordt met deze resultaten op de proef gesteld. Het kan dus zo zijn dat meer diersoorten zelfbewuster zijn dan gedacht.

Leuk weetje; dieren die de traditionele test wel doorstonden waren: chimpansees, orang-oetangs, bonobo's, tuimelaars (een dolfijnensoort) en eksters.

Extraatje: een video van National Geographic over zelfherkenning van apen.Meer informatie over de spiegelproef?
Lees erover op Wikipedia.

Bron van dit artikel: Listverse
Bron afbeeldingen: Pixabay