Waar komt de Barokstijl vandaan?

 • Geplaatst op
 • Door KunstSpiegel
 • 2
Waar komt de Barokstijl vandaan?

Aan het begin van de 17e eeuw kwam er een nieuwe stijlperiode in Europa: Barokstijl, de inspiratie voor spiegels en lijsten. Lees hier meer

De oorsprong van de Barokstijl


Aan het begin van de 17e eeuw kwam er een nieuwe stijlperiode binnen Europa: de Barokstijl. De Barokstijl kwam in Italië tot ontwikkeling, deze ontwikkeling duurde tot halverwege de 18e eeuw. De barokstijl staat bekend om de velen vormen, met daarin de enorme gevoelsuitdrukkingen. Het is een stijl die gebaseerd is op kunstige vormen en sierlijke extravagantie.

De Barokstijl is zeer uitgebreid en doorgesijpeld in alle vormen van kunst. De stijl is terug te vinden in verschillende vormen van cultuur:
 • Barok architectuur
 • Barok tuinarchitectuur
 • Barok schilderkunst
 • Barok beeldhouwkunst
 • Barok literatuur
 • Barok muziek

Daarnaast zijn er ook nog verschillende soorten Barok. De Barok is verdeelt in drieën substijlen, die als volgt worden aangeduid:
 1. Vroegbarok;
 2. Hoogbarok;
 3. Laatbarok (ook wel ‘rococo’ genoemd).

 
barokstijl-barok-lijst-kopen-bij-kunstspiegelBrocante en Barok, wat is het verschil?


Vaak wordt het onderscheid tussen brocante en barok niet opgemerkt. Brocante is een woord uit de Franse taal. Brocante betekent in het Frans rommelmarkt. Het komt er op neer dat brocante spiegels vaak een geschiedenis hebben, waar een verhaal aan vastzit. Echter worden er ook nieuwe Brocante spiegels gemaakt. Deze hebben de vorm en uitstraling van een oude brocante spiegel. Het mooie aan een brocante spiegel is dat deze spiegel nostalgie in huis brengt. De 'barok spiegel' heeft de naam gekregen vanwege het Portugese woord barroco.

De barokstijl is een stijl waarin veel vormen voor komen. In deze vorm is een enorme gevoelsuitdrukking terug te vinden. In de tijd dat barok op kwam, werd er veel gebruik gemaakt van vooral lichte kleuren. Afgewerkt met bladgoud. De barok brengt sfeer in huis en past het beste in een romantische of moderne inrichting. Waarbij wij vooral de combinatie van een modern interieur met een gouden of zwarte barok spiegel heel cool vinden!
barokstijl-gouden-barok-spiegel-kopen-bij-kunstspiegelWaarmee onderscheiden Barok lijsten zich?


Barok lijsten behoren vaak tot zowel antieke als bijzondere lijsten. Waarmee onderscheid de barok lijst zich met andere lijsten? De randen van de sierlijke barok lijsten zijn rijkelijk versierd, voornamelijk met bladgoud. De lijsten hebben een eigen kenmerk waarbij er vele vormen aanwezig zijn. Dit maakt deze lijsten een bijzondere verschijning en een echte eyecatcher in je interieur! Of exterieur, zoals een barok tuinspiegel.


barokstijl-gouden-barok-lijst-kopen-bij-kunstspiegelReacties

 1. Jonatan Tsuff Jonatan Tsuff

  Beste Arja, dit is zeker mogelijk. Is de Palmi lijst misschien iets voor jou, deze zou voor de maat 125 x 80 cm uitkomen op € 106,- https://www.kunstspiegel.nl/palmi-klassieke-gouden-lijst-van-hout.html

 2. Arja Arja

  Ik wil graag deze gouden barock lijst geen spiegel erin
  Maat is125 hoog en 80 bteed
  Is dat mogelijk en wat is de prijs?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.