Hoe ontstaan zwarte vlekken in spiegelglas?

  • Geplaatst op
  • Door KunstSpiegel
  • 0
Hoe ontstaan zwarte vlekken in spiegelglas?

Het komt wel eens voor dat er zwarte vlekken ontstaan in spiegelglas. Dit komt vaker voor bij oude spiegels en kan ontstaan door zuurstof en vocht. Maar hoe los je het op?

Er zitten zwarte vlekken in mijn spiegel

Het komt wel eens voor dat er zwarte vlekken verschijnen in je spiegelglas. Deze vlekken verschijnen vaak bij oudere/klassieke spiegels. Een andere naam voor zwarte vlekken is “het weer”. Maar wat is de oorzaak van deze zwarte vlekken?


 

Ontstaan van “het weer” in een spiegel

Om ervoor te zorgen dat er spiegeling plaats vind in het glas wordt er bij nieuwe spiegels zilvernitraat aangebracht aan de achterkant van het glas. Bij oude en antieke spiegels is dit anders. Bij deze oude spiegels is er aan de achterkant metaal met een laagje zilver toegebracht. De vlekken kunnen zowel bij nieuwe als oude spiegels voorkomen. Vocht en zuurstof zijn de oorzaak. De twee elementen kunnen voor oxidatie zorgen dat tot “het weer” leidt in het spiegelglas. 
 

 

Hoe verwijder ik zwarte vlekken?

Het verwijderen van zwarte vlekken is helaas niet mogelijk. Het enige wat je kunt doen is het voorkomen ervan. Op welke manier de zwarte vlekken voorkomen? Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er genoeg ventilatie is in vochtige ruimtes. Daarbij is het tijdens het schoonmaken van belang dat er geen water tussen de lijst en het spiegelglas komt. Dit kan leiden tot oxidatie waardoor er zwarte vlekken zichtbaar worden.
 

Opnieuw laten verzilveren

Ben je erg gehecht aan een spiegel en wil je toch de zwarte vlekken weg hebben? Je kunt er dan voor kiezen om  je spiegel opnieuw te laten verzilveren.

 
 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.